Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi z kapustą i grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1070 Ocena: 11284

Dodano:

Odsłon: 2074

Do pierogów użyłam suszonych,leśnych grzybków i swojskiej kiszonej kapusty.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. ciasto:

    3 szklanki mąki
    2 jajka
    ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka soli

    Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.

  2. okrasa:

    1 średnia cebula
    kawałek słoniny
    sól

    Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.

  3. farsz:

    słoik 900 ml.kapusty kiszonej
    grzyby suszone 5 dag
    sól, pieprz do smaku

    Grzyby moczymy w zimnej wodzie, gotujemy wraz z kapustą, studzimy, odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

  4. Wykonanie pierogów:

    Ciasto cienko rozwałkowujemy.

  5. Na rozwałkowany placek nakładamy kupki, po łyżce farszu.

  6. Nałożony farsz przykrywamy ciastem.

  7. Przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam ruską maszynką.

  8. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody, do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

  9. Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).

  10. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń