Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z piekarnika z kurczakiem curry

Pierogi z piekarnika z kurczakiem curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4297

Dodano:

Odsłon: 4381

Dzisiejsze danie powstało dzięki mojemu Mężowi, który będąc na delegacji jadł pierogi z pieca z kurczakiem, narobił mi tym sporego apetytu, a więc postanowiłam też je zrobić. Przeszukałam internet wszerz i wzdłuż, znajdując wiele przepisów, wybrałam te najodpowiedniejsze, zmodyfikowałam po swojemu i powstało całkiem niezłe danie. A najlepsze w tym jest to, że mój Mąż powiedział, że są lepsze niż te, które jadł w restauracji! Chyba nie ma lepszego komplementu. Więc do dzieła :)

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka pszenna tortowa 250 g.
  • Mąka orkiszowa 250 g.
  • Drożdże świeże 30 g
  • Jajko 1 szt
  • Ciepłe mleko 250 ml
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Masło 2 łyżki
  • Uwaga! Z podanej ilości wychodzi 15 dużych pierogów i 16 małych pierożków.
  • NADZIENIE
  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Pomidory 5 szt.
  • Cebula 1 duża szt.
  • Czosnek 7 ząbków
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Curry 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • WIERZCH PIEROGA
  • Jajko 1 szt.
  • Koperek 1/2 pęczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO
    Drożdże rozdrobnić z cukrem, dolać odrobinę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie.

    Mąki przesiać przez sitko, wbić jajko, dodać sól, mleko, masło i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiać ciasto, najlepiej rękami i to na blacie posypanym mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, przykryć ściereczką i zostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu (powinno podwoić objętość).


    FARSZ
    W między czasie przygotować farsz.

    Oczyszczonego kurczaka bardzo drobno pokroić, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz curry. Zostawić na jakiś czas w lodówce, aby się zamarynował.

    Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobniutko rozdrobnić, najlepiej za pomocą rozdrabniacza blendera.

    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.

    Papryki umyć i również pokroić w drobną kostkę.

    Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej, podsmażyć cebulkę z czosnkiem, następnie papryki i kurczaka, po pewnym czasie dodać pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć, aż wyparuje woda z pomidorów.


    NADZIEWANIE
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na ciasto położyć farsz z mięsem i wykrawać pierogi (ja użyłam pucharek do lodów), następnie wyrobić ładny brzeg.


    Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanym koperkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180-150 stopni przez ok. 20 min.

  2. Najlepiej smakują na ciepło i to w towarzystwie sosu czosnkowego.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 09 marca 2018 Podobne też często sama robię tylko na pszennej mące i podaje prawie zawsze z sosem czosnkowym, pyszne są ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 marca 2018 troche pracy pewnie przy nich jest, ale pewnie warto ! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 marca 2018 Nie dziw się mężowi, zawsze to, co zrobione w domu jest lepsze :D
Wczoraj z serem, dziś z kurczakiem. Kiedy my to zrobimy i wypróbujemy, ale "łikend" przed nami xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 08 marca 2018 Takie pierożki uwielbiam. Twoje świetnie wyszły:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń