Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z suszonymi grzybami

Pierogi z suszonymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1022

Dodano:

Odsłon: 9753

Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina.

Składniki

  • ciasto: 2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • farsz: dwie garście suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych
  • masło klarowane
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą wodą do garnka i gotuję godzinę do miękkości grzybów. Odcedzam z wody i drobno kroję nożem. Cebule tez drobno kroję,przesmażam na maśle, dodaję grzyby, chwile razem przesmażam, doprawiam solą, pieprzem.

    Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, wlewam wodę i całość mieszam widelcem. Odstawiam aż ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam na foremce do pierogów, dodaję farsz i sklejam.Pierogi gotuję we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy. Nie będą się sklejać. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kurki podsmażam na maśle, doprawiam sola, pieprzem posypuję nimi pierogi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń