Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle z cukinią, kalafiorem , fasolką szparagową i papryką.

Pikle z cukinią, kalafiorem , fasolką szparagową i papryką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 356

Dodano:

Odsłon: 591

Różnorodne pikle wspaniałym dodatkiem obiadowym lub kolacyjnym. Wyśmienite z pieczonym mięskiem lub pasztetem.

Składniki

  • Małe cukinie , papryka czerwona, kalafior, fasolka szparagowa,
  • Marchewka, cebula szalotka, czosnek, papryczki chili, pomidorki cherry.
  • Zalewa klasyczna na bazie octu jabłkowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować warzywa, oczyścić i wydrążyć.

  2. Marchewkę oskrobać, pokroić w talarki. Wrzucić na gorącą osoloną wodę i gdy zagotuje się , wyjąć.

  3. Podobnie postąpić z kalafiorem podzielonym na różyczki.

  4. Fasolkę szparagową podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić na osoloną wrzącą wodę. Gotować 3-5 minut.

  5. Cebulę szalotkę pokroić na plastry i wrzucić na osoloną , wrzącą wodę. Gdy zagotuje się, wyjąć.

  6. Cukinię pokroić w grubsze plasterki.

  7. A paprykę w duże kawałki.

  8. Wszystkie warzywa złożyć do garnka ,dodać pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chili posypać 1 łyżką soli i wymieszać.
    Odstawić na kilka godzin. Kilkakrotnie wymieszać.

  9. Przygotować klasyczną zalewę:
    1 szklanka octu jabłkowego
    5 szklanek wody
    5 łyżek cukru
    5 łyżeczek soli

    Przyprawy: liść laurowy , ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca.

    Zagotować , gotować 5 minut, odstawić aby wystygła i przecedzić przez sito.

    Do wyparzonych słoików nałożyć do połowy odsączone warzywa, na nie położyć po dwa czerwone i żółte pomidorki. Na nie położyć warzywa. Lekko ugnieść.

  10. Pikle zalać zalewą, odczekać chwilkę i ewentualnie uzupełnić.
    Pasteryzować 15 minut od zagotowania.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń