Do góry

Desery Przepis na:

Pischinger - wafel przekładany masą czekoladową

Pischinger - wafel przekładany masą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 52893

smaczne, rewelacyjnie pasują do kawy, proste w przygotowaniu, ulubione przez dzieciaki

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka i cukier wymieszać, wrzucić do garnka. Garnek wkładamy do drugiego garnka wypełnionego na dnie wodą - grzejemy masę parą. Cały czas mieszamy, by nie ścięło nam się jajko. Ok. 20 min.

  2. Dodajemy 2 łyżki kakao i jeszcze chwilę grzejemy powstałą masę na parze.

  3. Po wyłączeniu ognia, wrzucamy kostkę masła.

  4. Kiedy masa wystygnie, wstawiamy na chwilę do lodówki, by stężała. Przekładamy wafle. Wstawiamy znów do lodówki, aż masa zwiąże wafle. Kroimy na kawałki i zajadamy. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Majeczka1988 13 stycznia 2012 niestety wafle mi nie wyszly, masa nie zastygla po nocy przechowywania w lodowce :(

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetta73 07 sierpnia 2010 wafle wyszly przepyszne!polecam i pozdrawiam serdecznie:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 21 czerwca 2010 ja też pamiętam jak mama je robiła;)
do ulubionych 5

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 lutego 2010 faktycznie smak dzieciństwa , nie robiłam go od lat , wiec pora odświeżyć pamięć :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Cookie88 19 lutego 2010 chyba wszystkie mamy takie robiły...pycha...dodaję do ulubionych:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 18 lutego 2010 Takiego przepisu nie znałam, więc pewnie zostanie wypróbowany. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 18 lutego 2010 rzeczywiście te wafelki w wykonaniu Mamy wcinało się aż się uszy trzęsły ;)))) świetnie się składa bo na weekend mam "małą ekipkę" feriowiczów - będzie jak znalazł ;) pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia_i_ania 18 lutego 2010 Mirabelko, ja robię podobnie, wafle lądują w lodówce, przygniecione deską do krojenia i dodatkowo jakimś garnkiem.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 18 lutego 2010 Smak dzieciństwa :) u mnie mama po przełożeniu wafli obciążała je deską do krojenia, a na to kładła ciężką książkę kucharską - i zostawiała na noc. Wafle ładnie się sklejały z masą :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń