Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek korzenny"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 345
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 345
Składniki
ok. 50 minut.
Gorzką czekoladę połamać na kawałeczki i stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Odstawić do wystudzenia. Zimną czekoladę utrzeć z masłem, cukrem i jajkami. Dodać przyprawę korzenną.
Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypywać porcjami do masy czekoladowej. Dobrze wymieszać mikserem. Blachę posmarować masłem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 25 minut. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzone ciasto rozkroić na dwa placki. Przełożyć je konfiturą malinową. Cukier puder utrzeć z rumem i 2 łyżkami wody na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch ciasta. Udekorować całymi migdałami. Przed podaniem pokroić ciasto na porcje – na każdej porcji powinien być jeden migdał.
Porcja: 230 kcal.Źródło: Życie na gorąco