Do góry

Desery Przepis na:

Placek korzenny

Placek korzenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 16

Smaczny pomysł na "Placek korzenny"

Składniki

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 22
  • 5 dag konfitury malinowej
  • 17
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 21 całych migdałów ze skórką
  • masło do posmarowania foremki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 50 minut.

  2. Gorzką czekoladę połamać na kawałeczki i stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Odstawić do wystudzenia. Zimną czekoladę utrzeć z masłem, cukrem i jajkami. Dodać przyprawę korzenną.

  3. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypywać porcjami do masy czekoladowej. Dobrze wymieszać mikserem. Blachę posmarować masłem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 25 minut. Odstawić do wystudzenia.

  4. Wystudzone ciasto rozkroić na dwa placki. Przełożyć je konfiturą malinową. Cukier puder utrzeć z rumem i 2 łyżkami wody na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch ciasta. Udekorować całymi migdałami. Przed podaniem pokroić ciasto na porcje – na każdej porcji powinien być jeden migdał.

  5. Porcja: 230 kcal.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń