Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek owocowy"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 154
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 154
Składniki
ciasta siekamy nożem, zagniatamy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 min (może też być gotowe).
Na patelni o śr. 24 cm rozpuszczamy masło z cukrem, mieszamy. Chwilę gotujemy, do lekkiego zbrązowienia. W powstały karmel wkładamy wydrążone ćwiartki jabłek oraz brzoskwinie i śliwki pokrojone w kostkę.
Posypujemy cynamonem i bakaliami. Potrząsamy patelnią, aby karmel nie przywarł do jej dna. Gotujemy ok. 15 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wałkujemy i formujemy placek o śr. ok. 24 cm. Przykrywamy nim owoce w karmelu, nakłuwamy widelcem. Pieczemy całość (na patelni) w temp. 180oC ok. 30 min. Studzimy.
Przed podaniem lekko podgrzewamy, potrząsamy patelnią, przykrywamy ją talerzem i odwracamy. Na środku ciasta na talerzu układamy bakalie.Źródło: Kobieta i życie