Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowo-czekoladowy spód z delikatnym kremem z mascarpone na wierzchu. Najlepszy (zaraz po tiramisu) deser z tym serkiem.
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 263
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 985
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 270
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 263
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 985
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 270
Składniki
Spód placka: Czekoladę rozpuścić na parze z masłem.
Żółtka ubić z cukrem, dodać orzechy i ostudzoną czekoladę. Ubić białka i połączyć z masą z żółtek. Ciasto przelać do średniej, kwadratowej foremki i piec przez pół godziny w temp. 180*.
Krem: Mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno (tak jak bitą śmietanę). Połączyć obie masy, ubijać aż powstanie gęsty, puszysty krem.
Na upieczone i koniecznie ostudzone ciasto nałożyć masę z mascarpone. Placek włożyć do lodówki na godzinę.
Dodatkowo wierzch można posypać startą czekoladą.
Uwaga:deser wysokokaloryczny dlatego po spożyciu nawet małego kawałka zaleca się godzinny wysiłek fizyczny: narty, łyżwy, spacer:)