Do góry

Desery Przepis na:

Placka z kiszoną kapustą

Placka z kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11266

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Placka z kiszoną kapustą"

Składniki

  • 30 dag odsączonej kapusty kiszonej
  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut.

  2. Kapustę drobno pokroić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć starte ziemniaki, pokrojoną kapustę, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.

  3. Olej rozgrzać na dużej patelni, następnie zmniejszyć płomień i smażyć partiami niewielkie placuszki, z każdej strony po cztery minuty, tak aby nabrały złocistego koloru i stały się chrupiące. Lubią się przypalać, więc trzeba na to uważać!

  4. Koperek umyć, osączyć i drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gorące placki podawać na ogrzanym talerzu, z plastrem wędzonego łososia i dużą łyżką śmietany posypanej pieprzem. Udekorować koperkiem.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń