Do góry

Desery Przepis na:

Płatkowe szaleństwo, czyli... Płatki kukurydziane z karmelizowanymi brzoskwiniami, syropem kokosowym i jogurtem naturalnym

Płatkowe szaleństwo, czyli... Płatki kukurydziane z karmelizowanymi brzoskwiniami, syropem kokosowym i jogurtem naturalnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 46579

Dodano:

Odsłon: 350

Moja kolejna propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie lub lekki deser czy przekąskę. W roli głównej płatki i brzoskwinie. Polecam :)

Składniki

  • płatki kukurydziane 4 łyżki
  • syrop kokosowy 1 łyżka + 2 łyżki
  • masło klarowane 1 łyżka
  • brzoskwinie 1 sztuka
  • jogurt naturalny 1 opakowanie (165 g)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Brzoskwinię myjemy, kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki brzoskwini, dodając łyżkę syropu kokosowego.

    Podsmażoną brzoskwinie osączamy na ręczniku papierowym, pozostawiamy do wystudzenia.

    Jogurt mieszamy z dwiema łyżkami syropu kokosowego.

    Do wysokiej szklanki wrzucamy połowę płatków przeznaczonych na deser. Nakładamy połowę podsmażonych plasterków brzoskwini, które zalewamy jogurtem.

    Drugą część pucharka wypełniamy, układając składniki w tej samej kolejności, co wcześniej. Wierzch możemy udekorować kawałkami brzoskwini lub płatkami.

    Uwaga: Z podanych składników powstała jedna porcja deseru.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń