Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 3671

Tradycyjne wiejskie ciasto

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i 5 żółtek. Dodać ½ szklanki cukru, zagnieść ciasto.

  2. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę. Pozostałe podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i zagnieść, schłodzić w lodówce przez 20 minut.

  3. Na ciasto w formie wyłożyć 1 kg startych jabłek lub słoiczek marmolady śliwkowej.

  4. Ubić pianę z 5 białek i 1 szklanki cukru, wylać na ciasto. Na to zetrzeć na tarce schłodzoną porcję ciasta. Piec 50 minut w 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Biedroneczka 07 października 2011 Według moich obliczeń została jeszcze jedna niewykorzystana część ciasta...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń