Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w potrawce

Polędwiczki wieprzowe w potrawce

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2160

Dodano: 02.03.2013

Odsłon: 1410

Zazwyczaj kiedy żona w sobotę w pracy - wpadam do sklepu z marudzącym synem i nie planując wrzucam do koszyka różne produkty. Dziś upolowałem polędwiczkę i mrożonkę. Oto efekt...

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa, 1 szt.
  • zupa królewska (mrożonka), 1 op.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • śmietana kwaśna 18%, 4 łyżki
  • liście selera, 3 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku
  • rozmaryn, 1 łyżeczka
  • zupa kurkowa w proszku, 1 łyżka
  • oliwa z oliwek, 6 łyżek
  • kasza kus kus błyskawiczna, 300 g
  • kostka bulionowa grzybowa, 1 szt.
  • sos Worcester, 3 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w cienkie słupki - wrzucić na zimną patelnię, dodać rozmaryn i posiekaną nać selera (mam zamrożoną od ubiegłego sezonu). Dodać 4 łyżki oliwy i podsmażyć. Po chwili, gdy aromat uwolni się z patelni wrzucić polędwiczkę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Przesmażyć do momentu, gdy mięso zmieni kolor - wrzucić do rondla i przykryć, by nie wystygło.

  2. Na patelnię dodać resztę oliwy i wrzucić mrożonkę. Chwilę zasmażać, gdy poczujemy aromat warzyw i grzybów (taki skład!) zalać wszystko połową szklanki wody i podduszać ok. 5 min.

  3. Do rondla z mięsem dodać lekko uduszone warzywa, wymieszać, dodać sos worcester i śmietanę. Wymieszać i ok. 5 min. dusić na wolnym ogniu. Następnie wsypać łyżkę zupy kurkowej i ponownie zamieszać - zupa zadziała jak mąka - zagęści potrawę i nada jej aromat grzybowy. Ewentualnie doprawić sola i pieprzem.

  4. Przygotować kuskus - do garnka wsypać suchą kaszę, wrzucić kostkę bulionową i zalać wrzątkiem tak, by sięgał 0,5 cm ponad kaszę. Zostawić na 5 min., by kasza wchłonęła wodę. Następnie pokruszyć widelcem.

  5. Na talerze wyłożyć kaszę kuskus, formując ją w kopczyki, obficie polewając potrawką mięsno - warzywną. Podawać z ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń