Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowe ciasteczka z morelami

Pomarańczowe ciasteczka z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 238

Ciasteczka o smaku pomarańczy z dodatkiem moreli są przepyszne. Bardzo kruche, aromatyczne i łatwe do przygotowania.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 25 dag
  • otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
  • masło 10 dag
  • cukier puder 10 dag
  • żółtka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • śmietana 2-3 łyżki
  • Pozostałe składniki
  • żółtko 1 szt
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • śmietana 1 łyżka
  • morele 5-6 szt
  • cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Żółtka z cukrem pudrem i śmietaną utrzeć.

  2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać skórkę.
    Połączyć z żółtkami, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

  3. Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć cząstkę moreli.

  4. Złożyć na pół, zlepiając kąciki. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i cukrem waniliowym.

  5. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń