Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka o smaku pomarańczy z dodatkiem moreli są przepyszne. Bardzo kruche, aromatyczne i łatwe do przygotowania.
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 30
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 23
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 76
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 30
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 23
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 76
Składniki
Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Żółtka z cukrem pudrem i śmietaną utrzeć.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać skórkę. Połączyć z żółtkami, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć cząstkę moreli.
Złożyć na pół, zlepiając kąciki. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i cukrem waniliowym.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.