Do góry

Przetwory Przepis na:

Pomidory suszone w ziołach

Pomidory suszone w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 578

Dodano:

Odsłon: 904

Uwielbiam suszone pomidory. Zawsze mnie korciło aby zrobić swoje takie domowe, bo jednak te kupne takie tanie nie są. Kupiłam więc ładne pomidory Lima i zabrałam się za swoją produkcję. Jak się ususzą to nie jest ich wiele ale ten smak, rewelka. Teraz co roku będę robić swoje pomidorki. Mało pracy a ile przyjemności z ich jedzenia. Jak nie macie suszarki do grzybów możecie ususzyć w piekarniku lub jak jest gorąco na słońcu.

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów Lima
  • 2 łyżeczki soli morskiej z ziołami
  • ok 500 ml oleju rzepakowego
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć i przekroić wzdłuż na pół.
    Połówki pomidorów ułożyć na półkach suszarki do grzybów skórką do dołu i suszyć kilkanaście godzin
    Potem gdy są ususzone przełożyć do wyparzonych słoiczków i wsypać do każdego po łyżeczce soli morskiej z ziołami.
    Następnie w rondelku zagrzać olej ale tak aby nie był ani za chłodny ani za gorący.
    Olejem zalać pomidory i szybko zakręcić zakrętki.
    Zostawić do wystudzenia a potem przechowywać w lodówce.
    Jeśli mamy dużo słoiczków to należy je zapasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń