Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z kurczaka pod "pierzynką"

Przepis dnia 2010-05-13
Potrawka z kurczaka pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1970

Dodano:

Odsłon: 36066

Aromatyczne danie na chlodniejsze dni

Składniki

  • kawalki z kurczaka pokrojone w kostke, 1 szklanka
  • marchewka pokrojona w kostke, 3/4 szklanki
  • groszek mrozony, 3/4 szklanki
  • seler naciowy pokrojony na kawalki, 1 lodyga
  • cebula posiekana, 1/2 sztuki
  • zupa pieczarkowa skondensowana, 1 1/2 puszki
  • tymianek, 1/4 lyzeczki
  • sol, pieprz
  • olej, 1 lyzeczka
  • mrozone ciasto francuskie
  • jajko, 1-2 sztuki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozmrozic. Na patelni rozgrzac olej i usmazyc mieso. Nastepnie odlozyc do miski. Na ta sama patelnie wrzucic cebule i smazyc przez okolo 2min. Dodac reszte skladnikow (za wyjatkiem groszku)Gotowac az warzywa beda miekkie. Po upywie tego czasu dodac groszek i kurczaka. Dusic okolo 5min. Gotowa potrawke przelozyc do duzego zaroodpornego naczynia (lub kilku mniejszych). Z ciasta francuskiego wyciac "pokrywke" odpowiadajaca wielkosci naczynia.Przykryc potrawke wycietym ciastem i posmarowac roztrzepanym jajkiem. Zrobic male naciecia w ciescie taz zeby powstajaca para miala gdzie uciekac. Piec w tem 200 st C az ciasto bedzie zlotego koloru

  2. Mozna uzyc rowniez korzen pietruszki lub inne warzywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 13 maja 2010 a już się przestraszyłam, że ta pierzynka jest z żółtego sera... na szczęście jest inaczej :-) podoba mi się.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 11 maja 2010 Dodaje do ulubionych ! Jutro napewno zrobie ! Jak zawsze świetny przepis.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń