Do góry

Desery Przepis na:

Pralinowy tort w paski

Pralinowy tort w paski

Autor: edytek

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 884

Dodano: 31.05.2010

Odsłon: 9613

Tort, ale przekładany trochę inaczej niż tradycyjny. Przepis zaczerpnięty z ksiązki "Domowe wypieki"

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 15 dag mąki wymieszać z 10 dag masła, 5 dag cukru i 140ml wody. Zagnieść razwm ciasto, jeśli będzie za wolne dosypać więcej mąki. Spód tortownicy (ok.28 cm) wysmarować masłem, rozwałkować ciasto, nakłuć je widelcem. Piec ok. 15 min w temp. 200 st.

  2. Przygotować biszkopt:żółtka ubić z resztą cukru, wsypać skórkę z cytryny, resztę mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, na końcu pianę z białek. Wymieszać. Wylać na prostokątną brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 15 min w temp. 200st. Po upieczeniu wyjąć ciasto z blachy i zdjąć papier. Wystudzić.

  3. Przygotować krem: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Do gorącego budyniu wkruszyć pralinki i razem zmiksować, aż się rozpuszczą. Smak pralinek dowolny, ja dałam orzechowe. Resztę masła utrzeć, dodawać stopniowo wysudzoną masę budyniową.

  4. Na wystudzony biszkopt wyłożyć połowę masy. Pokroić go wzdłuż na 5 równych pasków. Ciasto upieczone w tortownicy wysmarować dżemem. Z pasków ciasta posmarowanego masą zwijać "ślimaki" i układać na cieście z dżemem, zaczynając od środka. Dołączać kolejne pasy ciasta, aż powstanie jeden duży "ślimak". Pozostałą masą wysmarować wierzch i boki tortu, dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goblinek 01 czerwca 2010 O rany tort z pralinkami... To dopiero musi być pyszne, zwłaszcza jak się zaszaleje i użyje np. pralinek Lindt Lindor....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 31 maja 2010 super pomysł piękny torcik, pozdrawiam....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń