Do góry

Przetwory Przepis na:

Prażone jabłka z cynamonem

Prażone jabłka z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 3044

Dodano:

Odsłon: 2177

Idealne do naleśników i szarlotek.

Składniki

  • Jabłka- dowolna ilość- u mnie 3kg
  • cukier do smaku- około szklanki u mnie
  • cynamon mielony łyżka lub laska
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przepis jest banalnie prosty a smak jabłek w ziemie jest niesamowity.

    Jabłka na przetwory powinny być kwaskowe aby potem dobrze się komponowały w ciastach czy deserach.

    Umyte jabłka pokroiłam na ćwiartki i wycięłam gniazda nasienne.

  2. Jabłka włożyłam do garnka, na dno wlałam mniej niż centymetr wody i pod przykryciem prażyłam jabłka, aż prawie się rozpadły.

    Dodałam do nich cukier do smaku i łyżkę cynamonu.
    Cynamon w lasce można dodać od razu do prażonych jabłek, wtedy odda aromat- a potem można ją zostawić w przetworach.

    Jabłka przełożyłam do sparzonych słoików i pasteryzowałam w gorącej wodzie koło 20-25 minut- aż nakrętki będą parzyć.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 31 lipca Super mus z jabłuszek na zimę, do wszystkiego się przyda.:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 30 lipca Pyszne, w zimie do naleśników i do ciasta jak znalazł. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 30 lipca Bardzo dobry dodatek do szarlotki, w zimie wystarczy otworzyć słoik i omija nas obieranie i krojenie jabłek. No i ten zapach podczas prażenia - musi być rewelacyjny:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 30 lipca Super!! no i piekna fotka. Ja na razie ze wszystkich skladnikow mam tylko ten sznurek z fotografii :-)) Ale nastepne dni robie koniecznie. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 lipca Super,tez tak robię potem do szarlotki,naleśników czy same ze słoika zajadać:) Odpowiedzi: 7 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń