Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Przepis dnia 2018-07-26
Proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 770

Dodano:

Odsłon: 9390

Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g śliwek
  • kruszonka
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, ok. 5 min. Następnie dodaj po kolei jajka, po dodaniu każdego miksuj masę 2 min.

  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do reszty składników, miksuj tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm. Na wierzch wyłóż wypestkowane i pokrojone w połówki lub ćwiartki śliwki. Całość posyp kruszonką.

  3. Piecz przez ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń