Do góry

Dania główne Przepis na:

Prosty przepis na gołąbki

Prosty przepis na gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Prosty przepis na gołąbki"

Składniki

  • główka kapusty
  • 40 dag kaszy kuskus
  • 1 kg pieczarek
  • pęczek natki
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj kaszę. Z kapusty wytnij głąb, zdejmij liście. Wytnij grube nerwy i sparz we wrzątku. Osącz i ostudź.

  2. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Drobno pokrój pieczarki. Posiekaj czosnek oraz cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Ostudź.

  3. Przełóż grzyby do miski, dodaj odciśniętą kajzerkę, namoczoną kaszę, wbij jajka, wsyp posiekaną natkę. Wymieszaj i przypraw nadzienie.

  4. Farsz nakładaj na liście kapusty. Zwiń. Układaj gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Wierzch nakryj resztą liści kapusty. Podlej niewielką ilością ciepłej wody. Wstaw do gorącego piekarnika. Wypiekaj danie ok. 60 min w temp. 100°C. Podaj z dowolnym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym.

  5. Porcje 10 Przygot. 100 min Cena 1,80 zł Kalorie 143 kcal

  6. Przepis przysłała Magdalena Dopart z Maćkówki

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń