Do góry

Przekąski Przepis na:

Proziaki

Proziaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 954

Dodano:

Odsłon: 18947

Szybkie i proste placuszki na kefirze z dodatkiem sody. Najlepsze ciepłe posmarowane masełkiem. Często zastępują u nas chleb.

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • czubata łyżeczka sody
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • szklanka kefiru lub maślanki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Konsystencja jak na pierogi. Dobrze wyrabiamy. Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm. Wycinamy kwadraty, kółka lub inne kształty.

    Proziaki smażymy z obu stron na suchej patelni lub lekko smarujemy ją olejem. Możemy je również upiec, jednak z patelni są najsmaczniejsze.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 20 stycznia Muszę zrobić ponownie. Wspomnienie dzieciństwa i smaczne właśnie z masłem
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń