Do góry

Przekąski Przepis na:

Proziaki z koperkiem o nucie chili

Proziaki z koperkiem o nucie chili

Autor: undefined-35

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 196

Dodano: 08.01.2018

Odsłon: 13918

Proziaki w moim regionie są bardzo znane i oczywiście lubiane. Ja po swojemu je przerobiłam, i smakiem się (nie tylko ja ????) zachwyciłam. Zachowały swoje składniki podstawowe, ale dzięki koperkowi i olejowi rzepakowemu chili wyszły wyjątkowe. Żółtego koloru ciasto nabrało, a podczas jedzenia nutę ostrości się wyczuwało. Wyszły naprawdę znakomicie, same smakowały wyśmienicie, z kefirem idealnie, a jako dodatek do sałatek genialnie.

Składniki

  • 2 wiejskie jajka,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 kopiata łyżeczka koperku suszonego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego chili,
  • 400 ml kefiru o temp pokojowej,
  • ok. 750 g mąki pszennej,
  • 1 ½ łyżeczki sody,
  • 1 ½ łyżeczki soli,
  • ponadto:
  • mąka do podsypania.
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy kefir, cukier oraz olej chili. Całość dokładnie mieszamy.
    Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki).

    Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto.
    Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi.
    W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek).

    Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min.

    Ciasto dzielimy na dwie części.
    Jeszcze raz, krótko zagniatamy i wałkujemy na okrąg o grubości ok. 1 cm (średnica ok. 24 cm z tej porcji).
    Za pomocą nożyka do pizzy kroimy na 6 części, lub 9 jak kto woli.

    Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.

    Pieczemy po 2 min z każdej str., na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.
    Kiedy się upieką i będą złociste, pozostawiamy do przestygnięcia.

    Rada: ja piekę pod przykryciem, ciasto lepiej rośnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Oczywiście, że są znane i lubiane w regionie, coś o tym wiem ;)
Pychotka, a jeszcze z dodatkiem chilli, to ... Poezja, jak w opisie :D

pozdrawiam Sąsiadkę :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń