Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na pyszne gołąbki

Przepis na pyszne gołąbki

Autor: Chwila_dla_Ciebie

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19045

Dodano: 13.05.2009

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Przepis na pyszne gołąbki"

Składniki

  • biała kapusta
  • 40 dag kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 25 dag pieczarek
  • 3 suszone podgrzybki
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sos do gołąbków: pół litra bulionu grzybowego, 2 kostki drobiowe, 2 łyżki mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka śmietany 18-proc., łyżka sosu pieczeniowego w proszku.

  2. Suszone grzyby namocz, ugotuj. Kaszę ugotuj w 3/4 litra wody z łyżką soli i łyżka masła. Ostudź. Cebule posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj starte na tarce pieczarki i ugotowane grzybki, podsmaż, przypraw. Kaszę wymieszaj z pieczarkami i mielonym mięsem, przypraw.

  3. Kapustę sparz, podziel na liście, wytnij nerwy. Na każdym liściu ułóż farsz, zwiń. W rondlu ułóż liście kapusty, ciasno ułóż gołąbki. Duś do miękkości.

  4. Sos: sos pieczeniowy rozpuść w wodzie. Wlej do rondla z bulionem, dodaj kostki wymieszane z odrobiną wody i mąką, szybko mieszając, zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zabiel śmietaną, przypraw. Sosem polej gołąbki.

  5. Czas przygotowania: 100 min. Ilość porcji: 10. Cena za porcję: 1,60 zł.

  6. Przepis nadesłała Katarzyna Oleszek z Radecznicy.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń