Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na pyszne gołąbki"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 361
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 160
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 361
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 160
Składniki
Sos do gołąbków: pół litra bulionu grzybowego, 2 kostki drobiowe, 2 łyżki mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka śmietany 18-proc., łyżka sosu pieczeniowego w proszku.
Suszone grzyby namocz, ugotuj. Kaszę ugotuj w 3/4 litra wody z łyżką soli i łyżka masła. Ostudź. Cebule posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj starte na tarce pieczarki i ugotowane grzybki, podsmaż, przypraw. Kaszę wymieszaj z pieczarkami i mielonym mięsem, przypraw.
Kapustę sparz, podziel na liście, wytnij nerwy. Na każdym liściu ułóż farsz, zwiń. W rondlu ułóż liście kapusty, ciasno ułóż gołąbki. Duś do miękkości.
Sos: sos pieczeniowy rozpuść w wodzie. Wlej do rondla z bulionem, dodaj kostki wymieszane z odrobiną wody i mąką, szybko mieszając, zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zabiel śmietaną, przypraw. Sosem polej gołąbki.
Czas przygotowania: 100 min. Ilość porcji: 10. Cena za porcję: 1,60 zł.
Przepis nadesłała Katarzyna Oleszek z Radecznicy.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie