Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenne bułki makowe ze słoika

Pszenne bułki makowe ze słoika

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 4268

Bułki są super, mięciutkie i jak widać nie musimy mieć nie wiadomo jakich form do pieczenia. Wystarczą zwykłe słoiki, które zawsze mamy w domu. Ale jest jedno ale, słoiki muszą być proste bez żadnych zaokrągleń, bo wtedy będzie problem z wyjęciem tych bułek.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka suchego niebieskiego maku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • dodatkowo :
  • olej do smarowania słoików
  • 4 łyżki suchego niebieskiego maku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W niewielkiej misce rozetrzeć drożdże do momentu aż będą płynne i dolać olej oraz letnie mleko podgrzane wcześniej w rondelku. Potem wsypać mąkę zmieszaną z solą, dodać mak, który także można wymieszać razem z mąką, ale nie jest to konieczne. Połączyć składniki łyżka lub rękoma a potem wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Wierzch ciasta i dno miski oprószyć niewielką ilością mąki, zakryć miskę ściereczką i zostawić do lekkiego podrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrasta słoiki o pojemności 350 - 400 ml posmarować olejem i wysypać makiem. Ciasto ponownie wyrobić ale tylko chwilę, podzielić na 4 części i po jednej z nich włożyć do każdego z przygotowanych słoiczków. Zakryć słoiki ściereczka i znów zostawić do podrośnięcia. Zimne słoiki z ciastem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni. Gdy lampka kontrolna oznaczająca nagrzanie piekarnika nastawić czas na 25 minut. Słoiki z upieczonymi bułkami wystawić na kratkę i dopiero po chwili uważając aby się nie poparzyć wyjąć bułki ze słoików a potem wystudzić na kratce. Podawać najlepiej z masłem i dżemem lub żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 08 lipca Fajny przepis - będę eksperymentować z mąką i ziarnami. Oczywiście pierwszy wypiek - oryginał ! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń