Do góry

Dania główne Przepis na:

Ptrawka grecka

Ptrawka grecka

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 12374

Dodano:

Odsłon: 295

Lekkie, a zarazem sycące danie z mieszaniną wielu smaków ;-)

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 3 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 średnie
  • 1 szklanka rosołu warzywnego
  • 20 dag sera feta
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • słodka mielona papryka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bakłażany przecinamy na pół i każdą połówkę posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut.

  2. Po 20 minutach dokładnie płuczemy bakłażany i oczyszczamy je z miąższu z pestkami, a następnie kroimy je w kostkę. Cukinie dzielimy wzdłuż na połówki, a następnie kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie kroimy ją w piórka. Czosnek zaś obieramy i miażdżymy. Pomidory dokładnie płuczemy i kroimy na małe cząstki. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Usmażone mięso przyprawiamy pikantnie solą, pieprzem, paprką i zdejmujemy je z patelni.

  3. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy piórka cebuli oraz zmiażdżony czosnek i lekko podsmażamy.

  4. Do cebuli i czosnku dodajemy plasterki cukinii i bakłażany. Całość podlewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.

  5. W tym czasie kroimy ser feta w kostkę. Rozmaryn dobrze płuczemy i drobniutko siekamy. Podsmażone mięso i cząstki pomidora oraz posiekany rozmaryn przekładamy do podgotowanej potrawki.

  6. Wszystko dobrze mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu do potrawki dodajemy ser feta i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy doprawiając potrawkę solą, pieprzem i papryką.

  7. Potrawkę grecką proponuję podać na gorąco bezpośrednio po ugotowaniu, jest wtedy najsmaczniejsza. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń