Do góry

Dania główne Przepis na:

pulpety z cukinii...

pulpety z cukinii...

Autor:

Przepisów i artykułów: 506 Ocena: 17371

Dodano:

Odsłon: 18821

przepis jest bardzo prosty i smaczny. Dodatki możemy dodawać jakie nam tylko się podobają. Ja ugotowałam w bulionie ale można też obtaczać w bułce i piec w piekarniku 180- 200 C przez około 20 - 25 minut należy uważać żeby nie przypalić, bo będą niesmaczne

Składniki

  • 1 cukinia ok 40 dag
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka mięty
  • małe jajko
  • pieprz, sól
  • łyżeczka oregano
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • mozzarella
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • łyżeczka papryki w proszku
  • łyżeczka cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. cukinię obieramy ze skórki. Do blendera wrzucamy natkę pietruszki, miętę, pokrojoną cukinię; całość należy zblendować (można także cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach)

  2. Startą cukinię posolić, wyłożyć na sitko i odstawić na około 20 minut, następnie dobrze odcisnąć nadmiar soku (to ważne ja za pierwszym razem nie odstawiłam i licho odcisnęłam i pulpety rozwaliły mi się w wodzie ) .

  3. Do odciśniętej masy dodać jajko, pieprz, bułkę tartą, startą mozzarellę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Włożyć do bulionu i gotować ok 10-15 minut.

  4. Do rondelka odlać trochę bulionu, dodać pastę pomidorową, cukier, paprykę w proszku; doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pogotować trochę, aż sos zgęstnieje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 maja 2014 Wspaniałe! Prezentują się niezwykle apetycznie! :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń