Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta, lekka pianka

Puszysta, lekka pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 1955

Lekkie, smakowite, łatwo je modyfikować smakowo, niedrogie, zrobi nawet największa ciamajda kulinarna - zawsze wychodzi.

Składniki

  • mleko skondensowane niesłodzone, 1 puszka
  • galaretki wiśniowe,, 2 sztuki
  • wiórki kokosowe, kilka łyżek
  • owoce sezonowe, 1 - 2 szklanki
  • alkohol (wódka, brandy), 1 - 2 łyzki
  • woda wrząca, 1 - 2 szklanki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w dużym, wysokim garnku - zimą 2 szklanki, latem jedną. Wsyp galaretki, mieszaj, aż się całkowicie rozpuszczą. Zostaw do wystudzenia całkowitego, a nawet do stopnia lekkiego "ciągnięcia się"

  2. Wlej puszkę mleka i ubijaj mikserem lub trzepaczką, aż do osiągnięcia lekkiej pianki o objętości co najmniej trzykrotnie większej od produktów.

  3. Wmieszaj według uznania wiórki, alkohol, owoce, jedną z tych rzeczy lub wszystkie razem. Dodatek alkoholu musi tylko zaostrzyć smak puszku, a nie dominować.

  4. Przełóż do jednej większej salaterki lub poporcjuj do małych miseczek. Zostaw do całkowitego ścięcia, czas jest zależny od temperatury otoczenia.

  5. Galaretka może być w zasadzie każda, ale preferowane są te o wyrazistych smakach, dlatego polecam wiśniową, inaczej deser będzie mdły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń