Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszyste ciasto z kruchą bezą"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 160
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 160
Składniki
Jagody przebrać, bardzo szybko opłukać na sitku i dobrze osączyć. Masło utrzeć z 10 dag cukru oraz solą i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbić do niej 2 jajka. Pozostałe 4 jajka rozbić, żółtka dodać do masy maślanej, a białka włożyć do lodówki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy. Wlać mleko. Wrzucić jagody. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Formę do tarty posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec około 25 minut.
Schłodzone białka ubić z sokiem cytrynowym oraz pozostałym cukrem na sztywną, gęstą pianę. Masę bezową rozsmarować na wierzchu ciasta. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 18-20 minut, aż beza stanie się krucha i ładnie się zrumieni. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem oraz udekorować jagodami i listkami melisy cytrynowej lub mięty. : 60 minut.
Żeby jagody nie opadły na dno formy, przed dodaniem ich do ciasta oprószmy je delikatnie mąką. Dzięki temu owoce pozostaną na swoim miejscu, równomiernie rozłożone.Źródło: Życie na gorąco