Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszny deser z rabarbarem. Biało-czerwona pianka"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 185
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 185
Składniki
Dzień wcześniej: rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, dodaj 50 ml wody i połowę cukru, zagotuj, mieszając. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Wrzuć go do rabarbaru. Dodaj też imbir, laskę cynamonu i maliny. Garnek przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 25 minut. Wyjmij i odstaw na noc do wystudzenia.
Następnego dnia namocz żelatynę. Twaróg utrzyj z 2 łyżkami cukru. Białka ubij, powoli dosypując pozostały cukier. Ubij także śmietanę. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, wymieszaj z twarogiem i likierem. Do masy domieszaj pianę z białek oraz bitą śmietanę. Krem przełóż do 4 szklaneczek. Schładzaj 4 godziny. Przed podaniem na wierzch każdej porcji deseru połóż trochę masy owocowej.
Podawaj np. z herbatnikami maślanymi. ok. 5 godz. 1 porcja zawiera ok. 410 kcal. Ok. 3,80 zł za porcję.Źródło: Tina