Do góry

Desery Przepis na:

Pyszny piegusek

Pyszny piegusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 8

Przepis wart wypróbowania: "Pyszny piegusek"

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 25 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 25 dag miękkiej margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: 12 dag białej czekolady
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 14 dag cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i mak, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do drugiej miski włóż margarynę, dodaj żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy.

  2. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj suche i mleko. Przerwij miksowanie gdy ciasta dokładnie się połączą. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, by piana nie opadła.

  3. Foremkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz przez 20 min w temperaturze 160°C. Zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C i piecz jeszcze ok. 25 min do tzw. suchego patyczka.

  4. Połamaną na kawałki czekoladę włóż do miski, dodaj masło oraz mleko. Roztop w kąpieli wodnej. Dodaj cukier puder, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Tak przygotowaną polewą polej wystudzone ciasto.

  5. 60 minut

  6. Porcja: 400 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń