Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyszny piegusek"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 375
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 175
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 375
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 175
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i mak, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do drugiej miski włóż margarynę, dodaj żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy.
Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj suche i mleko. Przerwij miksowanie gdy ciasta dokładnie się połączą. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, by piana nie opadła.
Foremkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz przez 20 min w temperaturze 160°C. Zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C i piecz jeszcze ok. 25 min do tzw. suchego patyczka.
Połamaną na kawałki czekoladę włóż do miski, dodaj masło oraz mleko. Roztop w kąpieli wodnej. Dodaj cukier puder, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Tak przygotowaną polewą polej wystudzone ciasto.
60 minut
Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie