Do góry

Dania główne Przepis na:

Quinoa (komosa ryżowa) z kabanosem i marynowanymi grzybami nameko

Quinoa (komosa ryżowa) z kabanosem i marynowanymi grzybami nameko

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48229

Dodano:

Odsłon: 2905

Komosa na początku skusiła mnie swoim barwnym opakowaniem, a przy bliższym poznaniu polubiłam jej śliczne kiełki, które pojawiają się podczas gotowania, oraz jej orzechowy smak. Postanowiłam przygotować z niej danie proste, sycące, do którego wystarczy ulubiona surówka, ogórek konserwowy czy sałatka z pomidorów i cebuli. Serio, nic wiecej nie trzeba i jesteśmy najedzeni i szczęśliwi. Uwaga: Danie jest bezglutenowe, ponieważ komosa nie zawiera glutenu.

Składniki

  • quinoa mieszana (komosa ryżowa) 1 opakowanie (200 g) woda 2 szklanki
  • grzybki nameko marynowane w całości 1 słoiczek (280 g)
  • soczewica konserwowa 1/2 puszki, czyli około 100 g po odsączeniu
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • cebula 1/2 sztuki
  • kabanos drobiowy 100 g
  • kabanos wieprzowy 100 g
  • * Można dać jeden rodzaj kabanosu, to nie wpłynie na smak dania.
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Komosę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Na powierzchni wody uniosą się ewentualne prószynki czy uszkodzone ziarenka. Po chwili zlewamy wodę z drobinkami pyłków i ubytków. W rondelku pozostawiamy tylko zdrowe ziarna, do których wlewamy odmierzone 2 szklanki wody (te podane w przepisie)*.

    * Według przepisu na szklankę komosy zawsze przypadają dwie szklanki wody.

    Komosę doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta i w komosie pojawią się drobne kiełki. Proces ten trwa około 15 minut. W czasie gotowania komosy kabanos kroimy na małe kawałki, cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kabanos, pod koniec dodając cebulę. Całość smażymy kilka minut, do zeszklenia cebulki.
    Gotową komosę łączymy z podsmażonym kabanosem, dodajemy osączone z zalewy warzywa: soczewicę i grzybki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą. Gotowe danie podajemy z ulubioną surówką.

  2. Uwaga: Zapewne zauważyliście, że w moim daniu nie ma przypraw. Nie zapomniałam o nich, zwyczajnie nie są tutaj potrzebne. Oczywiście to nie znaczy, że są zabronione. Jeżeli tylko macie ochotę, możecie dodać coś od siebie.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń