Do góry

Dania główne Przepis na:

"Piersi pod pierzynką;-)"

-)

Autor: budzikowa

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 99

Dodano: 22.09.2010

Odsłon: 3600

Wyrazisty smak pieczarek i majonezu, super chrupiąca złota serowa skórka i delikatny smak kurczaka... i ten zapach!

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w drobniutką kostkę. Na oleju zeszklić na złoty kolor cebulę, dodać przygotowane pieczarki i poddusić aż woda wyparuje, dodać sól i pieprz do smaku.

  2. Na blachę z piekarnika wyłożyć piersi z kurczaka (piersi podzielić, grubszą część można lekko rozbić, polędwiczki zostawic bez rozbijania). Mięso przyprawić delikatnie vegetą i pieprzem. Na każdą porcję mięsa kłaść kolejno: 5 łyżeczek pieczarek, łyżeczkę majonezu (najlepszy Helmans Babuni). Całość posypać serem startym na tarce o dużych oczkach.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku w tem. ok 150 ( trzeba kontrolować aby ser się za szybko nie zarumienił - w razie potrzeby zmniejszyć temp.) ok 0,5 godziny. Podawać z ziemniaczkami, frytkami i lekką suróweczką. Jeśli piecze się większą ilość wtedy mięsko puszcza sosik pychotka do polania.

  4. Najdłuższy jest czas przygotowania pieczarek, poza tym wszystko idzie super szybko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń