Do góry

Desery Przepis na:

Rabarbar w zeszklonych łódeczkach

Rabarbar w zeszklonych łódeczkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Rabarbar w zeszklonych łódeczkach"

Składniki

  • 135 g mąki pszennej l 80 g masła
  • 60 g orzechów włoskich
  • 30 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • masło do posmarowania foremek. Krem: 600 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 100 g masła. Rabarbar: 250 g rabarbaru
  • 150 ml soku wiśniowego
  • 60 g cukru. Oraz: 1 galaretka
  • 200 ml kremówki
  • cukier wanilinowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Na środek przełóż twarde masło w kawałkach. Posiekaj je, wsyp starte orzechy i cukier puder, wbij jajko.

  2. Od razu zagnieć elastyczne ciasto. Pokrój je na małe kawałki i wciśnij w wysmarowane foremki do tartaletek. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Po upieczeniu odstaw w foremkach, a następnie wyłóż na metalową kratkę.

  3. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i stale mieszając, ostudź go. Następnie krem utrzyj z miękkim masłem. Gotowym kremem napełnij ciastka łódeczki i wstaw je do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.

  4. Rabarbar oczyść i pokrój w małe pałeczki. Włóż do rondelka, podlej sokiem, wsyp cukier i duś 4 minuty. Odstaw i odcedź. Gdy krem w ciastkach ostygnie, wyłóż rabarbar.

  5. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą posmaruj warstwę owoców i odstaw. Przed podaniem udekoruj łódki śmietanką ubitą z cukrem wanilinowym. Czas przygotowania: 50 minut. Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 380 kcal.

  6. Rabarbarowe łódki będą wyglądać jeszcze bardziej fantazyjnie, jeśli w kleks bitej śmietany włożysz rurkę cukierniczą.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń