Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rabarbar w zeszklonych łódeczkach"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 78
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1010
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 78
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1010
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę. Na środek przełóż twarde masło w kawałkach. Posiekaj je, wsyp starte orzechy i cukier puder, wbij jajko.
Od razu zagnieć elastyczne ciasto. Pokrój je na małe kawałki i wciśnij w wysmarowane foremki do tartaletek. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Po upieczeniu odstaw w foremkach, a następnie wyłóż na metalową kratkę.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i stale mieszając, ostudź go. Następnie krem utrzyj z miękkim masłem. Gotowym kremem napełnij ciastka łódeczki i wstaw je do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.
Rabarbar oczyść i pokrój w małe pałeczki. Włóż do rondelka, podlej sokiem, wsyp cukier i duś 4 minuty. Odstaw i odcedź. Gdy krem w ciastkach ostygnie, wyłóż rabarbar.
Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą posmaruj warstwę owoców i odstaw. Przed podaniem udekoruj łódki śmietanką ubitą z cukrem wanilinowym. Czas przygotowania: 50 minut. Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 380 kcal.
Rabarbarowe łódki będą wyglądać jeszcze bardziej fantazyjnie, jeśli w kleks bitej śmietany włożysz rurkę cukierniczą.Źródło: Na żywo