Do góry

Desery Przepis na:

Racuchogofry

Racuchogofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 3077

Dodano:

Odsłon: 245

Z jabłkiem, bez proszku do pieczenia i oleju w cieście.

Składniki

  • mąka przenna 2 szkl
  • jaja 2 szt
  • łyżka cukru
  • Drożdże 25 gram
  • Jabłko
  • No i ulubione dodatki: u mnie cukier puder, bita smietana i dżem.
  • olej do smarowania gofrownicy
  • Woda
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Uwielbiam gofry ale ich skład mnie przeraża, zdrowsze jest ciasto racuchowe.

    Do dużej miski wbiłam jaja dodałam pokruszone drożdże i cukier, Rozmieszałam drożdże, dodałam mąkę i odpowiednia ilość wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej zupy grochowej. Dodałam pokrojone w kostkę jabłko.
    Misę przykrytą ściereczką odstawiłam na godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość to można robić gofry.

    Ciasta daje się trochę mniej- duża łyżka po środku i gofrownicy się nie dociska.
    Rumiane racuchogofry są gotowe do połączenia z ulubionymi dodatkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń