Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy drożdżowe - "Babci" - 100% wychodzą za każdym razem

Racuchy drożdżowe - Babci - 100% wychodzą za każdym razem

Autor: ReinAdamVII

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 123

Dodano: 14.11.2017

Odsłon: 31863

Tajemnica tkwi w cieście oraz smażeniu :-) dzięki temu przepisowi napewno Ci sie udadzą :D WYCHODZĄ ZA KAŻDYM RAZEM !!!

Składniki

  • mąka ok 1/2 kg ok. 3 szklanki
  • 500 ml ciepłego mleka 1,5 - 2,0 szklanki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 jajka
  • drożdże 40 g
  • szczypta soli
  • spirytus 30/40 ml (kieliszek)
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tzw. "zaczynu" :

    - nastaw piekarnik na 40-50 stopni :)

    - podgrzej mleko - ma być ciepłe ale nie gorące,

    - w połowie mleka rozpuść 40 g drożdży mieszając w misce z mlekiem,

    - dodaj 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru - ponownie wymieszaj,

    - przykryj lnianą ściereczką i odstaw w cieple miejsce na 30 min (lub do nagrzanego piekarnika na 20 min),

    Miska (pojemnik) na zaczyn musi być odpowiednio większy gdyż zaczyn urośnie nam 2-3 razy w stosunku do swojej pierwotnej objętości :)

  2. Przygotowanie ciasta :

    - do odpowiednio dużej miski przesiej 1/3 przygotowanej mąki, dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli a następnie wlej przygotowany zacier,

    - całość wymieszaj na jednolitą masę,

    - dodaj jajka (powinny mieć temperaturę pokojową - więc wcześniej wyjmij je z lodówki),

    - ponownie wymieszaj,

    - kolejno dodawaj pozostałą mąkę i mleko ciągle mieszając w celu uzyskania jednolitej masy bez grudek,

    - w trakcie mieszania dodaj spirytus (zapobiega nasiąkaniu tłuszczu w trakcie smażenia),

    Efekt finalny to jednolita masa o gęstej konsystencji - ciasto nie ścieka luźno po łyżce tylko odrywa się od łyżki całymi płatami.

  3. Wyrastanie ciasta:

    - ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w cieple miejsce na 30 min (lub do nagrzanego piekarnika),

    - po 30 min delikatnie zamieszaj i ponownie odstaw na kolejne 15 min),

    Ciasto w trakcie wyrastania zwiększy objętość 2 - 3 razy (pamiętaj o odpowiednio dużej misce) !!!

  4. Smażenie:

    - rozgrzej tłuszcz na patelni (dno powinno być zakryte na min 2-3 mm),

    - ciasto nakładaj dużą łyżką (1 łyżka = 1 porcja), każdorazowo maczając ją przed nabraniem ciasta w wodzie (wtedy ciasto łatwiej będzie się odrywać od łyżki),

    - smaż na delikatnym ogniu, żeby racuchy nie były surowe w środku, poza tym ciasto nałożone na patelnię musi mieć chwilę żeby jeszcze dodatkowo urosnąć w trakcie smażenia :)

    - racuchy nie mogą być za bardzo przypieczone :D - w trakcie smażenia nakłuwaj racuchy drewnianą wykałaczką - jeżeli nie ma na niej śladów ciasta racuch jest usmażony :)

    - przekładaj usmażone racuchy na talerz wyłożony papierem żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  5. Podawanie racuchów:

    podawaj na ciepło a z czym poza dżemem i cukrem pudrem albo śmietaną pozostawiam Twojej inwencji kulinarnej :D

    S M A C Z N E G O !!!!!

    ps. napisz komentarz jak Ci smakowały :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń