Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuchy drożdżowe z jabłkami - przepis

Racuchy drożdżowe z jabłkami - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2935

Dodano:

Odsłon: 106864

Znane chyba wszystkim racuszki do dżemu lub do posypania cukrem pudrem. Z przepisu milk_chocolate84

Składniki

  • 2 szklanki mąki + 3 łyżki na zaczyn
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 średnie jabłka
  • cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i niewielką ilością mleka. Mieszamy. Następnie zalewamy pozostałym ciepłym mlekiem i lekko mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. pół godz. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z łyżką cukru na puszysta masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, rozczyn i roztopione masło. Wszystko łączymy drewnianą łyżką dodając delikatnie pianę z białek. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Całość odstawiamy na pół godz. do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto nakładamy łyżką na średnio rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolka26 17 marca 2013 Pyszne! Robię bardzo często i w mig znikają z talerza:) Zaznaczam, że nie jestem Wielkim Kucharzem-raczej słabiutkim-początkującym, a za każdym razem wychodzą coraz lepsze:) Dziękuję za przepis. Moja ocena 6

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 08 września 2012 Cieszę się, że smakowało. Więcej moich przepisów znajdziecie na www.ilovebake.pl

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolka26 08 września 2012 Dziś robiłam, już drugi raz:) Pychota:] Nawet moja mam była zszokowana, że mi wyszły (przecież mi nigdy nic nie wychodzi, a tu taka niespodzianka:))
Trochę zmodyfikowałam przepis do jabłek dodałam cynamon i cukier:) PYCHOTA!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 07 sierpnia 2012 Są rewelacyjne dzięki za przepis:-))) Ani sie obejrzałam a zastałam w kuchni pusty talerz i moich panów klepiących sie po brzuchach. Pozdrawiam ciepło

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 03 sierpnia 2012 Bardzo lubię ,ale podczas smażenia wchłaniają dużo tłuszczu .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń