Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuszki grzybowe z jogurtu i kefiru

Racuszki grzybowe z jogurtu i kefiru

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Racuszki grzybowe z jogurtu i kefiru"

Składniki

  • 10 średniej wielkości kapeluszy grzybów leśnych (ja użyłam borowików i podgrzybków)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. kefiru
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • płaska łyżeczka smalcu. Przyprawy: cukier
  • sól
  • pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jogurt naturalny łączę z kefirem, dodaję żółtka, wsypuję mąkę pszenną. Przyprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Miksuję na gładką, jednolitą masę. Przykrywam i odstawiam do lodówki.

  2. Grzyby płuczę, oczyszczam, kroję dość drobno. Cebulę obieram i siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i łyżeczkę smalcu. Wrzucam cebulę i mieszając, podsmażam, by się zeszkliła. Dodaję grzyby. Mieszając od czasu do czasu, smażę, aż grzyby zmiękną. Zdejmu ję z ognia, smażonkę studzę.

  3. Grzyby dodaję do ciasta, mieszam. Białka ubijam, pianę mieszam z ciastem. Na patelni rozgrzewam olej, nakładam łyżką ciasto i smażę racuszki na rumiano z obu stron. Osączam na ręczniku papierowym.

  4. Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń