Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurczakiem, cukinią i papryką

Risotto z kurczakiem, cukinią i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9061

Dodano:

Odsłon: 1259

Jesienna, smaczna wersja risotto

Składniki

  • ryż 10 dag
  • pierś z kurczaka 1 pojedyncza
  • papryka czerwona 1 mniejsza
  • cukinia 1 mała
  • cebula 1
  • czosnek 1 ząbek
  • bulion ok. 1 i 3/4 szkl.
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka, kurkuma
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić ją razem z umytą cukinią w średnią kostkę. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę.
    Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć kurczaka kilka minut. Przełożyć na talerzyk.
    Na tej samej patelni podsmażyć cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. Wsypać ryż i chwilę go smażyć, mieszając. Dodać czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę (po ok. 0,5 płaskiej łyżeczki), wymieszać i smażyć ok. 1 min. Wlać 1 szkl. gorącego bulionu. Smażyć co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolać część bulionu. Dolewać go partiami do momentu aż ryż stanie się miękki. W połowie gotowania ryżu dodać paprykę i cukinię oraz usmażone mięso. Gotować całość do miękkości ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń