Delikatne, bardzo smaczne rogale z serem,posypane czarnuszką.
Rogale z serem.
Składniki
- mąka pszenna Typ-650 70 dag
- świeże drożdże 30 g
- mleko ciepłe 300 ml
- jajka 1 szt.+ 1 żółtko
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- olej 100 ml
- czarnuszka do posypania
- białko do posmarowania
- twaróg 20 dag
- cukier waniliowy
Składniki
- mąka pszenna Typ-650 70 dag
- świeże drożdże 30 g
- mleko ciepłe 300 ml
- jajka 1 szt.+ 1 żółtko
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- olej 100 ml
- czarnuszka do posypania
- białko do posmarowania
- twaróg 20 dag
- cukier waniliowy

Etapy przygotowania
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 9 równych części. Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy, a w nie naciętej połowie układamy farsz zrobiony z sera i cukru waniliowego.

Zwijamy placek od strony sera w rulon. Tak robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala.

Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali.

Upieczone rogale studzimy na kratce.

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 355

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 355

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67



Składniki
- mąka pszenna Typ-650 70 dag
- świeże drożdże 30 g
- mleko ciepłe 300 ml
- jajka 1 szt.+ 1 żółtko
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- olej 100 ml
- czarnuszka do posypania
- białko do posmarowania
- twaróg 20 dag
- cukier waniliowy
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 9 równych części. Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy, a w nie naciętej połowie układamy farsz zrobiony z sera i cukru waniliowego.
Zwijamy placek od strony sera w rulon. Tak robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala.
Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali.
Upieczone rogale studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Pięknie się prezentują:)
Jak malowane.:)
Przepiękne rogaliczki :)
Jakie piękne i pyszne rogale...mniam....:)
Piękne :)