Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada śląska

Rolada śląska

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3931

Dodano:

Odsłon: 20116

Wołowa rolada, modro kapusta i kluski polane przepysznym sosem to tradycyjny śląski obiad przygotowywany przeważnie tylko w niedzielę. Nie można powiedzieć że nie są pracochłonne (razem z kluskami i modrą kapustą) to w zamian otrzymamy syty i rewelacyjny w smaku obiad.

Składniki

  • 0,9 kg mięsa wołowego
  • 0,2 kg boczku
  • 0,2 kg kiełbasy
  • 2 większe ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Musztarda
  • masło klarowane
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, magi
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry
    Tłuczkiem rozbijamy na bardzo cienko
    Doprawiamy solą i pieprzem
    Smarujemy musztardą
    Z węższego końca plastra układamy składniki farszu
    Podwijając boki ściśle zawijamy w roladę i obwiązujemy nicią

  2. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym
    I obsmażamy wszystkie rolady z każdej strony
    Obsmażamy aż z mięsa rolad odparuje woda a na roladach pojawią się odpowiednie rumieńce dokładając masła klarowanego w razie potrzeby
    Obsmażone przekładamy do garnka
    Na patelnię wrzucamy resztę cebuli i pokrojone w plastry marchew i pietruszkę
    Podsmażamy. Pod koniec dodajemy trochę wody aby zebrać wszystkie smaki z patelni i razem z warzywami oraz z liściem laurowym i zielem angielskim zalewamy rolady

  3. Dolewamy wody do górnego poziomu rolad
    Zagotowujemy po czym zmniejszamy płomień do min i rolady dusimy
    Przy pomocy patyczka sprawdzamy kiedy będą gotowe
    Gotowe rolady wyjmujemy i odwijamy z nich nić
    Gotujące się warzywa blendujemy i zagęszczamy odrobiną mąki z wodą tworząc przepyszny sos.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 lutego 2017 Uwielbiane danie moich Panów. Faszeruję - słupkiem boczku, ogórka kiszonego i grzybkiem suszonym (namoczonym). Tylko w mojej rodzinie nazwa tego dania brzmi niezbyt "smacznie" - "szczury", ale taka nazwa pokutuje u nas już od ponad 100 lat i jakoś nikt nie ma ochoty jej zmienić. Są super. A do tego kluski śląskie lub kasza. Mmmm ... .

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń