Do góry

Dodatki Przepis na:

Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1928

Dodano: 23.04.2018

Odsłon: 31519

Dzisiaj mam dla Was fenomenalny dodatek do dań głównych. Rolowane ziemniaczki purée w wafelku znakomicie pasują do dań z sosem. Są proste w przygotowaniu, więc na pewno zaskoczycie nimi swoją rodzinkę ;) Możemy je podawać opanierowane w bułce tartej lub bez. W każdej wersji są przepyszne ;)

Składniki

  • około 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • około 60 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)
  • około 50 g mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 2 kwadratowe wafle (andruty)
  • Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • Bułka tarta
  • rozkłócone jajko
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gorące przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski). Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściło. Następnie dodajemy jajko, mleko, obie mąki i sól. Purée dokładnie mieszamy i smarujemy nim andruty. Zostawiamy na kilka minut, aby wafle mogły zmięknąć. Następnie zwijamy je tworząc roladkę i kroimy na plastry.

  2. Takie ziemniaczki możemy opanierować z obu stron w jajku i bułce tartej lub pozostawić bez panierki. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

    Podajemy odrazu po upieczeniu.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń