Do góry

Dania główne Przepis na:

Rozłożone gołąbki

Rozłożone gołąbki

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4056

Dodano: 07.04.2015

Odsłon: 1584

Gołąbki mogłabym jeść codziennie, rzadko jednak mam czas na ich zawijanie i duszenie... To danie to propozycja na "gołąbkowy głód" ;)

Składniki

  • 80 deko mielonego miesa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej + trochę do obtaczania klopsików
  • łyżka masła
  • pół główki kapusty włoskiej
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • poł szklanki śmietany 30%
  • 2 łyzki oleju
  • sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany, ulubiona przyprawa do mięs (u mnie "Oma"), zioła dalmatyńskie
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, 5-6 łyżek wody, sól, pieprz, czosnek granulowany i przyprawę do mięsa, dokładnie mieszamy. Kapustę siekamy. Z masy formujemy nieduże klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy kapustę i smażymy przez kilka minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, po czym zalewamy całość bulionem. Kiedy zawartość patelni się zagotuje przelewamy ją do garnka z klopsikami. Dodajemy łyżeczkę ziół dalmatyńskich i dusimy na małym ogniu do chwili, aż kapusta będzie miękka.

  3. Teraz doprawiamy nasz sos solą, pieprzem i cukrem. Łyżkę mąki rozrabiamy w śmietanie i ciagle mieszając dodajemy do sosu. Danie podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń