Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki mogłabym jeść codziennie, rzadko jednak mam czas na ich zawijanie i duszenie... To danie to propozycja na "gołąbkowy głód" ;)
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 32
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 32
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
Składniki
Cebulkę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, 5-6 łyżek wody, sól, pieprz, czosnek granulowany i przyprawę do mięsa, dokładnie mieszamy. Kapustę siekamy. Z masy formujemy nieduże klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy kapustę i smażymy przez kilka minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, po czym zalewamy całość bulionem. Kiedy zawartość patelni się zagotuje przelewamy ją do garnka z klopsikami. Dodajemy łyżeczkę ziół dalmatyńskich i dusimy na małym ogniu do chwili, aż kapusta będzie miękka.
Teraz doprawiamy nasz sos solą, pieprzem i cukrem. Łyżkę mąki rozrabiamy w śmietanie i ciagle mieszając dodajemy do sosu. Danie podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego!