Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z warzywami stir & fry

Ryż z warzywami stir  fry

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 11785

Podstawą każdego dania z woka jest sos „stir & fry”. Oczywiście przepisów na niego jest bez liku, tak jak i przepisów na danie z woka – można do niego wrzucić dosłownie wszystko. Nasza wersja jest z kalafiorem, marchewką, nerkowcami i kiełkami.

Składniki

  • Na sos Stir & Fry:
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 10 łyżek wywaru warzywnego lub bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały kawałek imbiru – świeżo obrany i utarty
  • Danie główne:
  • 4 torebki ryżu jaśminowego (po 1 na osobę)
  • mały kalafior
  • 4 średnie marchewki
  • duża garść nerkowców
  • duża garść kiełków (specjalny mix do stir & fry lub kiełki fasoli mung)
  • mała garść posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. I tu uczciwie musimy powiedzieć, że mimo, iż przygotowanie samego dania jest błyskawiczne, to o robieniu go należy pomyśleć parę godzin wcześniej. Bo najpierw robimy sos, a następnie warzywa w nim lekko marynujemy. Dopiero później przechodzimy do właściwego gotowania.

  2. Jak zrobić sos Stir & Fry?
    Bardzo prosto: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ucieramy na drobnej tarce. W dużym kubku lub słoiku mieszamy ocet ryżowy, sos sojowy, miód i wywar. Dodajemy czosnek i imbir i wszystko mieszamy. Tak przygotowanego sosu użyjemy do lekkiego zamarynowania warzyw. Najlepiej zrobić to na minimum 3-4 godziny przed planowanym posiłkiem.

  3. Przygotowanie dania:
    W garnku nastawiamy wodę na ryż, odpowiednio ją soląc.

    Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie talarki a kalafiora rozbieramy – użyjemy samych różyczek, średnio lub drobno pokrojonych.

    Rozgrzewamy woka, ale tak naprawdę porządnie. Dajemy dosłownie 3 łyżki oliwy lub oleju i wysypujemy na nie zamarynowane warzywa. Smażymy krótko (3-5 minut), często mieszając. Na koniec wsypujemy nerkowce i jeszcze minutę nadal smażymy. Zapach zmieszanego imbiru i czosnku jest fantastyczny, człowiek od razu robi się jeszcze bardziej głodny:)

    W tym czasie ryż się ugotował – odcedzamy porządnie torebki i wysypujemy ryż do garnka.

    Na talerze nakładamy: ryż, na wierzch warzywa obficie posypane kiełkami i posiekaną pietruszką. Efekt? Przepyszne danie i zadowoleni domownicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń