Do góry

Desery Przepis na:

Ryż zapiekany z jabłkiem

Ryż zapiekany z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 15090

Dodano:

Odsłon: 3975

Idealny na deser ,jak i danie główne.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 6 jabłek (szara reneta)
  • 1 l mleka
  • laska wanilii
  • łyżeczka masła
  • cynamon (ilość zależna od upodobań)
  • cukier (ilość zależna od upodobań)
  • śmietana
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotowałem w mleku z dodatkiem laski wanilii (aż będzie miękki ,w razie potrzeby uzupełniamy mleko)Jabłka starłem na tarce o grubych oczkach ,podsmażyłem na maśle z dodatkiem cynamonu i cukru.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyłem najpierw połowę porcji jabłek ,następnie ugotowany ryż i drugą porcję jabłek. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C ,zapiekałem 30 min.
    Całość podałem ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paskudna2206 01 grudnia 2014 zabieram do ulubionych:)) przepis do wypróbowania niebawem:))
Pozdrawiam:))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń