Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ekspresowa, bardzo fit

Sałatka ekspresowa, bardzo fit

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 931

Błyskawiczna i kipiąca zdrowymi składnikami sałatka. Prawie nie ma kalorii, za to ma całe mnóstwo witamin.

Składniki

  • paczka gotowego mixu sałat – pokrojonego i umytego (u nas: endywia i radicchio)
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 8 rzodkiewek
  • garść zielonych oliwek
  • garść ziół: szczypiorek, bazylia, oregano – posiekanych
  • 3 łyżki oliwy, 3 łyżki cytryny
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. No i właściwie na kupieniu składników bądź też wyjęciu ich z lodówki albo zerwaniu w ogródku cała filozofia się kończy. Pomidory i rzodkiewki myjemy i kroimy w grubszą kostkę.

    Do miski wrzucamy sałatę, pokrojone warzywa i odsączone oliwki. Dorzucamy garść ziół – one są ważne, bo właśnie dzięki nim sałatka nie będzie zwyczajna, tylko nadzwyczaj aromatyczna i inna niż pozostałe sałatki z pomidorem i rzodkiewką. Oczywiście, jeśli masz ochotę na inne zioła – eksperymentuj, mieszaj, szukaj takiego smaku, który będzie Ci najbardziej odpowiadał.
    Dla nas samo zestawienie szczypiorku z bazylią było wystarczająco oryginalne, ale żeby bardziej pozostać w klimatach śródziemnomorskich, dorzuciłyśmy jeszcze oregano.

    Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny – skrapiamy całość sałaty. Solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz z młynka.

    Naprawdę – wszystko trwało zaledwie 3 minuty, a wygląda i smakuje – doskonale!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń