Do góry

Sałatki Przepis na:

Salatka gyros

Salatka gyros

Autor: AssiaO

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano: 19.08.2010

Odsłon: 2088

sałatka warstwowa

Składniki

  • mieso szynka wiepszowa, okolo 60 dkg
  • kapusta pekińska, 1 średnia sztuka
  • papryka świerza czerwona, 2 szt
  • ogórki konserwowe, 1 słoik
  • słonecznik łuskany, 2 garście
  • dynia łuskana, 2 garście
  • grzanki ziołowe, 1/2 opakowania
  • majonez winiary, około 1/2 słoika (tego dużego)
  • jogurt grecki, 1 opakowanieduże
  • przyprawa do gyrosa(firma jaka kto lubi), 1 opakowanie
  • sól i piepsz, do smaku
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • oliwa z oliwek do smażenia mięsa
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój a cieniutkie paseczki podsmaż na oliwie podlej troszkę wodą podduś do miękkości odparuj całą wodę i dodaj około połowę opakowania przyprawy do gyrosa zestaw do wystygnięcia.Papryki pokrój w drobniutką kostkę ogórki konserwowe także w drobniutką kostkę słonecznik i dynię upraż na suchej patelni i pozostaw do wystygnięcia. Przygotuj sos majonez wymieszaj z jogurtem greckim dodaj przeciśnięty czosnek i przyprawę do gyrosa dopraw sola i pieprzem.

  2. Kapustę poszatkuj i przekładaj do miski warstwami 1 warstwa kapusta papryka ogórki mięso sos ziarna i grzanki i tak kolejne warstwy aż wszystkie produkty będą w misce na ostatniej warstwie ziarna i grzanki mają być na sosie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maggie87 19 sierpnia 2010 przyprawa gyros pochodzi od kuchni tureckiej a Turcy nie jedzą wieprzowiny. Nie czepiam się ale nie pasuje mi gyros ze świnką ...:) Zdecydowanie bardziej dla mnie pasuje tu baranina lub po prostu kurczak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń