Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka kalafiorowa z rzodkiewką i koperkiem

Sałatka kalafiorowa z rzodkiewką i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 1522

Dodano:

Odsłon: 1031

Wiosenna sałatka z kalafiora z rzodkiewką, papryką i koperkiem oraz ciekawym dressingiem.

Składniki

  • kalafior 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • koperek 0,5 pęczka
  • dressing:
  • olej 4 łyżki
  • sok z granata 3 łyżki
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka /z czubkiem/
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzątku, gotujemy 3-5 min, odsączamy i studzimy. Paprykę kroimy w kostkę, Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Koperek drobno siekamy. W miseczce mieszamy olej z sokiem z granatu, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, czosnkiem i doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do salaterki, dodajemy dressing, mieszamy i odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce. W tym czasie kilkakrotnie sałatkę mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń