Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka słodko-ostra na rukoli"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 344
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 344
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Składniki
Brzoskwinie osącz z zalewy, syrop pozostaw. Na patelni rozgrzej masło. Włóż połówki brzoskwiń i smaż na złotobrązowy kolor. Zdejmij z patelni, odstaw do całko witego ostudzenia.
Mozzarellę osącz z zalewy. Większe kulki przekrój na połówki. Listki rukoli przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i osusz w specjalnej wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku kuchennym.
Na czterech talerzach lub jednym większym półmisku porozkładaj listki rukoli. Dodaj pokrojone kuleczki mozzarelli. Ułóż dekoracyjnie zwinięte plastry szynki dojrzewającej.
Ocet balsamiczny wlej do kubeczka. Dodaj kilka łyżek syropu, w którym były brzoskwinie. Utrzyj razem z 1-2 przeciśniętymi ząbkami czosnku. Sos dopraw do smaku solą oraz sporą szczyptą pieprzu.
Na przygotowanych kompozycjach porozkładaj połówki brzoskwiń. Całość skrop sosem i od razu podawaj.
Czas ok. 20 min; porcja – 170 kcal, cena 3,80 zł.
Podaj z serkiem
Pyszną przystawkę możesz również zrobić z brzoskwiń z puszki oraz doprawionego 1-2 ząbkami czosnku serka kanapkowego.
Połówki owoców osącz z syropu, napełnij serkiem i ułóż na listkach rukoli. Inny pomysł to sałatka z brzoskwiń, ryżu, tuńczyka oraz majonezu.Źródło: Świat kobiety