Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka warzywna, łagodna, na zimę.

Sałatka warzywna, łagodna, na zimę.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 428 Ocena: 2646

Dodano: 13.08.2017

Odsłon: 2451

Bardzo smaczna, warzywna sałatka na zimę, idealna jako dodatek do dań.

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować.

  2. Marchew zetrzeć na tarce na wiórka. Cebulę pokroić w piórka.

  3. Ogórki pokroić w skórce w plastry. Czerwoną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek drobno pokroić. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski wrzucić kapustę, marchew, cebulę, ogórki, czerwoną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę, kminek, posolić dwoma czubatymi łyżkami soli nie jodowanej, tylko zwykłą kamionką.

  4. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.

  5. Do rondla wlać sok z warzyw, olej i ocet. Dodać cukier i słodką paprykę w proszku. Zalewę podgrzać i zimną zalewać warzywa w słoikach.Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń