Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalna sałatka z karczochami będzie wspaniałą alternatywną dla tradycyjnych wielkanocnych sałatek!
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 371
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 166
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 371
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 166
Składniki
Karczochy dokładnie osączyć z zalewy, pokroić na ćwiartki. Jajka obrać, pokroić w ósemki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kosteczkę.
Przygotować sos: jeden ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Ocet przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem. Po zupełnym rozpuszczeniu się przypraw dodać olej i zioła, wymieszać.
Szklane pucharki wyłożyć liśćmi sałaty. Drugi ząbek czosnku obrać, posiekać, wymieszać z karczochami i zieloną papryką. Porcje sałatki przełożyć do pucharków. Obłożyć cząstkami jajka, skropić sosem, udekorować czerwoną papryką.