Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kurczakiem i awokado

Sałatka z kurczakiem i awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1922

Dodano:

Odsłon: 1561

Delikatne awokado pysznie smakuje w połączeniu z aromatycznymi polędwiczkami, soczystym pomidorem i pikantną rukolą. Całość uzupełnia balsamiczny dressing z dodatkiem ziół prowansalskich.

Składniki

  • Polędwiczki z kurczaka - 400 g
  • Rukola - 4 garście
  • Pomidory - 3 sztuki
  • Orzechy włoskie - 8 sztuk
  • Marynata:
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Dressing:
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • Ocet balsamiczny - 3 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczki oczyścić z błon i umieścić w marynacie, najlepiej na całą noc. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C, polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut, a po upieczeniu przestudzić.

  2. Awokado przekroić wzdłuż na pół, dookoła pestki, a następnie przekręcić dwie połówki i rozdzielić je. Metalową łyżką delikatnie oddzielić miąższ od skórki, wbijając łyżkę tuż pod skórką i powoli poruszając nią w dół i na boki. Po wyjęciu owocu pokroić go na plasterki.

  3. Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli, kilką cząstek pokrojonego pomidora, orzechy podzielone na ćwiartki, pokrojonego kurczaka i awokado. Z octu, oliwy i ziół przygotować dressing i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń